Amasya Müzesi

İçeriği Puanlamak İstermisiniz ?
0 Oy - 0 Puan

Amasya Müzesi:

  • Konum: Amasya Müzesi, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Amasya ilinde bulunmaktadır. Amasya şehir merkezine oldukça yakın bir konumdadır.
  • İçerik: Amasya Müzesi, Hititlerden Osmanlı dönemine kadar uzanan zengin bir tarihi mirasa sahip olan Amasya’nın tarihini ve kültürünü yansıtan önemli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Müzede arkeolojik eserler, etnografik eserler, mozaikler ve diğer tarihi objeler sergilenmektedir. Bu eserler arasında Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunmaktadır.
  • Ulaşım: Amasya Müzesi, Amasya’nın merkezine yakın bir konumda bulunduğu için ulaşım oldukça kolaydır. Amasya’ya şehirlerarası otobüslerle veya kendi aracınızla ulaşabilirsiniz. Şehir içinde ise toplu taşıma araçları veya taksi kullanabilirsiniz. Amasya’da genellikle müzeye yürüyerek veya şehir içi minibüsleri tercih ederek ulaşım sağlanabilir.
  • BİLGİLENDİRME
    Açılış/Kapanış Saatleri
    Açılış Saati: 08:15
    Kapanış Saati: 19:00
    Gişe Kapanış Saati: 18:30
    Kapalı Günler
    Her gün açık
    Adres: Mustafa Kemal Paşa Caddesi No:91
    E-mail: amasyamuzesi@kultur.gov.tr
    Tel 1: 03582184513
    T.C. Vatandaşları için MüzeKart Geçerlidir. Açık NOT:12.00 VE 13.00 ARASI ZİYARETE KAPALIDIR.

    AÇIKLAMA
    1925 yılında kurulan Amasya Müzesi önceleri muhtelif binalarda hizmet vermiştir. 1977 yılında şimdiki modern binasına taşınarak, 1980 yılında ziyarete açılmıştır. Müze teşhirinde; Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görmek mümkündür.

    Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde açık teşhirde ise Hitit, Helenistik, Roma, Doğu Roma, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir. Müzenin birinci katında özel mekân içerisinde Mumyalar Salonu’nda sergilenen 14. yüzyıl İlhanlı Dönemi’ne ait mumyalar özel cam tabutlar içerisinde sergilenmektedir.

    Müzenin birinci katında sergilenmekte olan Roma Dönemi villasına ait “Elmalı Taban Mozaiği” ile İlhanlı Dönemi mumyaları özellikle görülmesi gereken eserlerdir. Hitit İmparatorluk Dönemi’ne ait bronz Fırtına Tanrısı Teşup Heykeli, İlhanlıların Anadolu’daki hâkimiyetleri sırasında Amasya’da ikamet etmiş ve Anadolu Nazırlığı ile emirlik yapmış kişiler ve yakınlarına ait mumyalar, Müzenin en ilgi çeken eserlerini oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir